“The Mozart experience”

Ons doel betreft een project gericht op kinderen, jeugdigen in de leeftijdscategorie van 4-12 jaar.

Wij willen hen al op jonge leeftijd kennis laten maken met de klassieke muziek van Mozart.

Het wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart begon al vanaf de leeftijd van drie jaar met het ontwikkelen van wonderbaarlijke gaven voor muziek. Op zijn vijfde begon hij met het leren bespelen van de klavecimbel. Vooral de kinderen zal de muziek van Mozart zeer zeker aanspreken.

Ze kunnen zich hierin verplaatsen omdat hij net als zij, als kleine jongen begon met het maken van muziek.

 

Saskia Eurlings is de leider in dit project en zal hierover vertellen, hen stap voor stap meenemen door de reis door het beluisteren van de mooie muziek die door hem geschreven is.

Onder de begeleiding van piano, viool, zang en dans zullen ze kennis kunnen maken met enkele bekende muziekstukken van hem.

 

Er is veel onderzoek, studie gedaan naar het effect van klassieke muziek op kinderen.

Enkele resultaten hiervan zijn o.a.. De verbetering van de concentratie, de luistervaardigheden die verbeterden, de synaptische verbindingen in de hersenen die gestimuleerd worden, de intelligentiescores op toetsen wat toenemen, maar ook de motivatie en zeer zeker de ontspanning die een rol speelt en ruimte vrijmaakt voor de creativiteit. Daarbij geeft het hen ook de mogelijkheid, de kans om een liefde voor muziek te ontwikkelen om zich daarna ook in andere vormen, kunstvormen, te kunnen uiten door fysieke en emotionele expressie.

 

Onder begeleiding kunnen de kinderen daarna kiezen in welke vorm ze zich willen uiten, in dans of schilderen of wat ze zelf willen aandragen, binnen onze mogelijkheden.

Ze kunnen zich uiten door te werken op een groot laken of een grote rol papier waarop ze zelf kunnen tekenen of schilderen, hoe zij dit zien. Dit vormt uiteindelijk hun decor. Ze verkleden zich daarna in kostuums, mogen dan de grote artiesten spelen om in hun beleving mee te gaan.

Als eindresultaat zal dit worden opgevoerd aan hun ouders en bezoekers die hierbij aanwezig zijn.

 

We kunnen ons ook voorstellen dat met name de oudere kinderen meer willen praten, weten over de muziek, de instrumenten. Ook hiervoor zullen we hen de gelegenheid bieden.

De duur van dit project zal ongeveer drie uur in beslag nemen.

 

Wij zullen de scholen uit Maastricht en in de regio hiervoor willen uitnodigen.

Maar zeker ook niet te vergeten het bijzonder onderwijs, kinderen die gehandicapt zijn en overal buiten de boot vallen.  Muziekschool Kumulus , de Koorschool en dansscholen kunnen zich ook hiervoor aanmelden.

Specifiek willen we ons ook richten tot een doelgroep van kinderen die niet de mogelijkheid hebben om lessen te volgen van muziekonderwijs in de muziekschool. Ook hen willen wij de mogelijkheid bieden om hierbij te kunnen zijn om dit te kunnen ervaren. 

Op social media zal geregeld een bericht geplaatst worden met een oproep voor aanmelding van dit project wat we ingepland hebben op donderdagmiddag, zodat scholen, hele klassen hierbij aanwezig kunnen zijn als zijnde extra educatie/ schooltijd.

 

Achtergrondinformatie

 

 

Chambermusic Festival ” the WAVE of ART”

stichting Klassika International van 13 tm 16 oktober 2022

in de sint Janskerk te Maastricht.

 

Deze 2e editie heeft als titel: “Op zoek naar de verloren tijd”

 

De verwijzing naar de afgelopen corona tijd is het thema wat we bewust gekozen hebben omdat we hier verder en dieper over hebben nagedacht. Eenieder is gegrepen door de afgelopen bizarre corona tijd. Ook hebben we onszelf afgevraagd waar is de tijd gebleven?

Op welke wijze hebben we deze crisis doorstaan?

Welk gevoel roept dit bij ons op over de nodige beperkingen?

Hoe gaan we nu verder nu de maatregelen opgeheven zijn?

We komen tot die ene conclusie; wat is er allemaal gebeurd in deze afgelopen tijd?

 

Het thema “Op zoek naar de verloren tijd “, lijkt ons daarom zeer passend en ook verwijzend naar de schrijver Marcel Proust, wiens het dit jaar zijn 100ste verjaardag zou zijn.

Ook om het publiek mee te geven en zich te realiseren wat “ruimte – tijd “voor ons betekend, dat het essentieel is om ons hierop te concentreren. Immers in onzekere tijden is het heel belangrijk om ons te bezinnen en momenten van welbevinden te beleven.

Klassieke muziek overschrijdt vele grenzen in alle culturen en brengt ons dichter bij onze emoties.

Het gevoel vrij te zijn, zich mee te laten voeren en te kunnen genieten van prachtige muziek, dat is wat we onze bezoekers willen laten beleven.

 

De roman die Marcel Proust schreef met als titel: “Op zoek naar de verloren tijd”, is een lange roman die uit zeven delen bestaat. Die lengte schrikt af net als de complexiteit, maar volgens Proust is dit noodzakelijk zoals hij beschrijft in zijn roman ” De tijd hervonden”; ‘Want wij beseffen dat het leven ietwat ingewikkelder is dan men zegt (…) En het is dringend nodig die complexiteit aan te tonen.’

Proust lezen kost moeite is zeer uitgebreid maar ook wel plezierig om te lezen door de waardevolle inzichten over thema’s en onderwerpen. Het is een kruisbestuiving van literatuur en filosofie, een fijne en unieke emulsie van verhaal en essay, een roman van ontwikkeling.

Marcel is de degene die de geschiedenis beleeft en vertelt. Hij reflecteert op de beleefde gebeurtenissen, ervaringen en ontmoetingen, een ware zoektocht naar antwoorden, naar de betekenis en werking van “tijd en herinnering”.

Hij ziet het als verloren moeite om onze herinneringen alsmaar proberen op te roepen, alle inspanningen van ons verstand zijn zinloos’.

 

Als hij op een dag in zijn kamer zit om een kopje thee te drinken gebeurt het volgende. Hij neemt een slokje thee waarin hij een kleine Madeleine ingedoopt heeft en wordt opeens overvallen, door een intens gevoel van genot, zonder notie waarom.

Het is de zintuiglijke prikkel van het proeven van een kleine Madeleine gedoopt in lindebloesemthee waardoor hij zich zijn jeugd herinnerd. Hij beleeft gelijktijdig twee ervaringen die in “tijd en ruimte” ver uit elkaar liggen, waardoor het verleden het heden binnendringt en hij niet meer zeker weet of hij zich in het heden of verleden bevindt. De werkelijke betekenis van het bewust ophalen van herinneringen met “werking van tijd “ontdekt Proust pas in zijn laatste roman “De tijd hervonden”.

 

Hierin schrijft hij dat hij gelooft in de waarheid van het leven en dat die gelegen is in de kunst.

Kunst zorgt voor een meervoudige blik, voor andere zienswijzen, maakt ons ontvankelijk voor andere culturen en werelden en gaat verder dan alleen de wereld die wij kennen. Alleen door de kunst in al zijn vormen kunnen wij uit onszelf treden, kunnen we te weten komen wat een ander ziet. Zo komen we terecht in een ander deel van het universum wat niet hetzelfde is als het onze en waarvan de landschappen ons onbekend zouden zijn gebleven. Dankzij de kunst kunnen wij in plaats van onze éne wereld, kennismaken en zien en beleven van meerdere onbekende werelden.